22 Ekim 2013 Salı

Bir Parça Doğa

İstanbul’un kaosu içinde biraz olsun huzur ister misiniz? O zaman size harika bir yer önereceğim; Atatürk  Arboretumu. Gerçek anlamda huzur veren bir yer olduğu için pek tabi şehrin merkezinden uzak, hatta oldukça uzak. Ama, gideceğiniz uzun yola değecek bir yer.




Belgrad Ormanın güneydoğusunda, 345 hektarlık bir alan kurulmuş olan bu canlı bitki müzesi 1500’ü aşkın bitki türüne ev sahipliği yapıyor. İstanbul ikliminde yaşayabilen, nadir olanlar da dahil hemen her ağaçtan örnekler var Arboretum'da. Aslında İstanbul Üniversitesine ait olduğundan eğitim amaçlı, bilimsel bir yer olarak kullanılsa da halkın ziyaretine de açık.


Özellikle yılın bu zamanında kırmızılara, sarılara ve yeşillere bürünmüş yapraklarla bir renk patlaması gibi her tarafınızı saran ağaçlar, bir tablo gibi bütün duyularınızı şenlendiriyor. Binbir çeşit ağacın arasında dolaştıktan sonra göletin kenarında oturabilir, bütün gününüzü dinlenerek ya da kitap okuyarak geçirebilirsiniz. Göldeki nilüferlerin arasında gezinen ördekleri, kuğuları besleyip sessizliğin ve doğanın tadına varabilirsiniz.











Günümüzde bu türden bir yere gitmek ayrı bir öneme sahip. Maalesef bütün ağaçları, doğaya ait tüm güzellikleri yıkmaya meyilli herkes. Birileri burayı keşfedip de “Şurada bir AVM olsa gökdelenlerin arasından otoyollar geçse ne güzel olurdu!” demeden gidin görün burayı. Ağaçlar kesilmesin diye uğraşanların ne kadar haklı bir savaş verdiğini anlayacaksınız.






           


Kısacası, yanınıza sandwichinizi, arkadaşınızı, ailenizi, sevgilinizi, köpeğinizi, kitabınızı alın gidin, doğanın tadını çıkarın. Pişman olmazsınız.


1 yorum:

  1. Harika istanbul içinde bir cennet adeta ;üstelik mangalcı ve ip atlayıcı olmadan harika vakit geçirelecek bir örnek orman son kulvarda kaybolsakda iyi idi.))

    YanıtlaSil